Dynasty tietopalvelu Haku RSS Kouvolan kaupunki

RSS-linkki

Kokousasiat:
http://ep10.kouvola.fi:80/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetingitems&show=30

Kokoukset:
http://ep10.kouvola.fi:80/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetings&show=30

Tekninen lautakunta
Pöytäkirja 06.09.2023/Pykälä 155



Kouvolan kaupungin uusi keskuskeittiö - hankesuunnitelma

5098/10.03.07.00/2023

 

Tekninen lautakunta 06.09.2023 § 155

   

Valmistelija: Rakennuttajapäällikkö Anneli Vartiainen, puh. 020?615 7117, anneli.vartiainen(at)kouvola.fi, ruokapalvelupäällikkö Leena Multala, puh. 020 615 7174, leena.multala(at)kouvola.fi

Hankesuunnitelma käsittelee keskuskeittiön uudisrakennusta. Hankesuunnittelun yhteydessä on tehty laajempi Kouvolan kaupungin ruokapalveluiden palveluverkkoselvitys.

Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi 12.12.2022 vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2023-2026 taloussuunnitelman, johon sisältyy uuden keskuskeittiön rakentaminen vuosina 2024-2025. Ennen hankesuunnittelun etenemistä todettiin olevan tarve kartoittaa laajemmin ruokapalvelujen palveluverkon tulevaisuutta sekä tarkemmin uuden keskuskeittiön toiminnallisia tarpeita perustuen palveluverkkoselvitykseen. Uuden keskuskeittiön hankesuunnitelman liitteenä oleva ruokapalvelujen palveluverkkoselvitys on tehty viranhaltijatyönä konsulttiavusteisesti.

Eri palveluyksiköiden palveluverkkoselvitykset ovat osa kaupunginhallituksen päättämiä talouden tasapainottamistoimenpiteitä. Ruokapalvelujen kehittämistoimenpiteitä on tältä pohjalta käyty palveluyksikössä läpi ja tehokkaina talouden tasapainottamistoimenpiteinä on voitu todeta olevan mm. tuotantokeittiöiden määrän supistaminen eli muuttaminen palvelukeittiöiksi, mikä vaikuttaisi mm. toimintavarmuuteen, laiteinvestointeihin ja henkilöstöresursseihin sekä vaihtoehtoisten ruokatuotantomenetelmien kehittäminen nykyisen toimintamallin rinnalle tai tilalle.

Palveluverkon kehittämisessä on huomioitu ruokailijoiden määrän alueellinen kehitys sekä olemassa olevien keittiöiden kunto- ja laitekartoitusten tulokset. Ruokapalvelujen palveluverkkomuutoksen merkittävimmät säästöt saadaan henkilöstö-, kuljetus- ja kiinteistökustannuksissa sen jälkeen, kun uusi keskuskeittiö valmistuu.

Palveluverkkoselvityksessä tutkittiin eri vaihtoehtoja liittyen uuden keskuskeittiön toteutukseen ja tarpeeseen. Selvityksen tuloksena päädyttiin vaihtoehtoon 2.5. Vaihtoehto 2.5 mukaisesti: Rakennetaan uusi keskuskeittiö, jossa ruoan valmistustapana on kylmävalmistus. Uusi keskuskeittiö palvelee Kouvolan ydinkeskustan aluetta, Kuusankoskea, Jaalaa, Koriaa, Elimäkeä ja Inkeroista. Vaihtoehto 2.5:teen sisältyvät muiden palvelukeittiöiden muutokset toteutetaan vähitellen. Investointeihin liittyvät päätökset tehdään hallintosääntöä noudattaen erikseen.

Keskuskeittiö uudisrakennuksena suunnitellaan toiminnoiltaan, tiloiltaan ja laitteistoltaan tehokkaaksi elintarvikehuoneistoksi, jossa on huomioitu kaikki tarvittavat ja asianmukaiset tilat ruokien valmistamiseen, jäähdyttämiseen, säilyttämiseen, jakeluun, pakkaamiseen ja lähettämiseen.

Keskuskeittiössä valmistetaan ruokaa noin 9000 lounasannosta päivässä. Lisäksi siellä valmistetaan välipaloja. Ruoanvalmistus tapahtuu pääsääntöisesti kylmävalmistuksena, mutta joitakin ruokalajeja voidaan valmistaa myös C&C -tuotantotavalla (kypsennä ja jäähdytä). Keskuskeittiössä valmistetaan myös koko kaupungin erityisruokavaliot niille varatussa omassa tuotantotilassa. Valmistettavat ateriat pakataan ja kuljetetaan kylmänä ja kuumennetaan/kypsennetään tarjolle vastaanottavissa palvelukeittiöissä. Joihinkin toimipisteisiin ruoka kuljetetaan kuumana. Keskuskeittiö on toiminnassa vain arkipäivisin. Ruokien kuljetus tapahtuu kaksi-kolme kertaa viikossa.

Henkilökuntaa rakennuksessa tulee työskentelemään samanaikaisesti noin 20 henkeä, joista 13 on vakituisia työtekijöitä. Osa työntekijöistä on näin ollen mm. työllistettyjä (kuntouttavaa työtoimintaa) ja työssäoppijoita.

Hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa halutaan tukea kestävää kehitystä, Kouvolan kaupungin strategiaa ja ympäristötavoitteita. Hankkeessa tullaan kiinnittämään huomiota energiatehokkuuteen ja ratkaisuihin, jotka vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä. Hankkeessa tavoitellaan vähähiilistä, pitkäikäistä, energiatehokasta ja helposti huollettavaa rakennusta.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 7,79 M € (alv. 0 %, laskentahetki 05/2023).

Alustavan arvion mukaan laajennuksen rakennustyöt käynnistyisivät keväällä 2024 ja laajennus otettaisiin käyttöön loppuvuodesta 2025.

Tähän hankkeeseen liittyy Mansikkamäen koulun ruokalalaajennukseen liittyvät päätökset ja toteutuksen ajankohta. Em. laajennus siirtyy toteutusvaiheeseen vasta, kun uusi keskuskeittiö on päätetty toteuttaa.

Huomioitava on, että uusi keskuskeittiö on yksi Hemsö Suomi Oy:n kanssa solmitussa aiesopimuksessa olevista kohteista. Kaupunginvaltuuston päätöksen (KV 19.9.2022 §84) mukaisesti uusi keskuskeittiö tulisi Hemsön toteutettavaksi kaupungin toimiessa tällöin puhtaasti tilaajana. Em. kaupunginvaltuuston päätökseen liittyvä valitus on tällä hetkellä käsittelyssä hallinto-oikeudessa.

Hankesuunnitelma liitteineen on liitteenä.

Vaikutusten ennakkoarviointi (EVA): EVA tehty. Evaus sisältyy tämän pykälän liitteisiin.

Paikalla kokouksessa asiantuntijoina ovat ruokapalveluiden palvelualueen esimies Tiia-Mari Koivula, rakennuttajapäällikkö Anneli Vartiainen sekä konsultti Lea Timonen Design Lime Oy:stä.

Lisätietoja: rakennuttajapäällikkö Anneli Vartiainen, puh 020?615 7117, anneli.vartiainen(at)kouvola.fi, ruokapalveluiden palvelualueen esimies Tiia-Mari Koivula, puh. 020 615 7400, tiia-mari.koivula(at)kouvola.fi, toimitilajohtaja Katja Ahola, puh. 020 615 9013, katja.e.ahola(at)kouvola.fi

Teknisen johtajan ehdotus:

Tekninen lautakunta hyväksyy osaltaan liitteenä olevan uuden keskuskeittiön hankesuunnitelman sekä Kouvolan kaupungin ruokapalvelujen palveluverkkoselvityksen ja vaihtoehto 2.5:een sisältyvät toimenpiteet.

Teknisen lautakunnan päätös:

Tekninen lautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.

Rakennuttajapäällikkö Anneli Vartiainen, ruokapalveluiden palvelualueen esimies Tiia-Mari Koivula ja konsultti Lea Timonen Design Lime Oy:stä olivat läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyn ajan.

____________