Dynasty tietopalvelu Haku RSS Kouvolan kaupunki

RSS-linkki

Kokousasiat:
http://ep10.kouvola.fi:80/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetingitems&show=30

Kokoukset:
http://ep10.kouvola.fi:80/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetings&show=30

Kaupunginvaltuusto
Pöytäkirja 19.09.2022/Pykälä 102


Vastaus valtuustoaloitteeseen ainoastaan kotimaisista raaka-aineista valmistetun ruoan tarjoamiseksi Kouvolan kaupungin tilaisuuksissa

7774/00.05.00/2021

 

Kaupunginvaltuusto 13.12.2021 § 160

 

Puheenjohtaja Ville Kaunisto esitti valtuutettujen Mia Ylä-Outisen ja Markku Pakkasen jättämän seuraavan valtuustoaloitteen:

"Ainakin Mikkeli ja Savonlinna luopuu ulkomaisesta ruoasta ja käyttää jatkossa vain kotimaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa tilaisuuksissaan, poislukien kahvi ja tee. Lähiruoan merkitystä painotetaan. Linjaus koskee kaikkia kaupungin järjestämiä kokouksia, seminaareja, edustustilaisuuksia ja yleisötilaisuuksia, mikäli niissä on tarjoilua.

Esitän aloitteena, että jatkossa Kouvolan kaupungin tilaisuuksissa tarjoillaan ainoastaan kotimaisista raaka-aineista valmistettuja ruokia ja hedelmät korvataan kotimaisilla marjoilla. Näin hiilijalanjälki pysyy mahdollisimman pienenä ja raaka-aineiden alkuperä on jäljitettävissä tuottajatasolle asti. Kahvi ja tee on ainoat tuontituotteet."

Kaupunginvaltuuston päätös:

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen val-misteltavaksi.

___________

 

 

Kaupunginhallitus 15.08.2022 § 219

 

Valmistelija: hallintojohtaja Katja Tommiska, puh. 020 615 8651, katja.tommiska(at)kouvola.fi

Kouvolan kaupungin edustustilaisuuksien, seminaarien ja yleisötilaisuuksien tarjoilut tilataan valtaosin kaupungintalon henkilöstöravintolassa toimivalta yritykseltä, jonka käyttämien tuotteiden kotimaisuusaste on tällä hetkellä noin 60 prosenttia. Hankinnat tehdään paikallisesti aina kun tarvittava tuote vain on saatavilla Kouvolasta.

Yritykseltä saadun lausunnon mukaan kaupungin edustustilaisuuksien, seminaarien ja yleisötilaisuuksien tarjoiluissa olisi mahdollista siirtyä käyttämään täysin kotimaisia raaka-aineita. Tämä edellyttäisi kuitenkin sitä, että tukkuportaan toimitusketjut ovat toimivat ja siten raaka-aineiden saatavuus hyvä. Mikäli tavarantoimittajien taholta syntyisi ns. force majeure -tilanne (esim. tavarantoimittajan konkurssi), voitaisiin joutua tilapäisesti hyväksymään ulkolaisten raaka-aineiden käyttö.  

Siirtymisellä täysin kotimaisten raaka-aineiden käyttöön olisi eräitä käytännön vaikutuksia. Menujen suunnittelu monipuolisiksi ja kaikkia ruokavalioita palvelevaksi vaikeutuisi joiltakin osin, koska valinnat supistuisivat varsinkin talvikuukausina. Tällöin menuja suunniteltaisiin kausittain eli kulloinkin sen mukaisesti, mitä kotimaisia raaka-aineita olisi saatavilla. Käytännössä menujen sisällöt supistuisivat. Siirtymisellä täysin kotimaisiin raaka-aineisiin olisi vaikutusta myös hintoihin niitä korottavasti. Raaka-aineiden hintoja ovat jo aiemmin nostaneet osaltaan korona-pandemia ja Ukrainan sota. Tavarantoimittavat ovat alkaneet hinnoitella pakasteet aina toimituserän mukaan - eli hinnat ovat vaihtuvia. Tuoretuotteet ja kasvikset on alettu puolestaan myydä tavarantoimittajien antamalla päivän hinnalla. Muuttuvasta hinnoittelusta johtuen ei menuja suunniteltaessa ole kaikilta osin tiedossa seuraavan viikon hintoja, mikä osaltaan vaikeuttaa ravintolan omaa myynnin hinnoittelua. Ongelmia on esiintynyt myös raaka-aineiden saatavuuden osalta, mistä johtuen tiettyjen menujen saatavuutta ei ole voitu taata. 

Täysin kotimaisiin raaka-aineisiin siirtyminen kaupungin edustustilaisuuksien, seminaarien ja yleisötilaisuuksien tarjoiluissa vaikuttaisi käytännön tasolla seuraavasti:

  • Hedelmät: hedelmät jäisivät pitkälti pois omenaa ja päärynää lukuun ottamatta, jotka kotimaisina olisivat tarjolla tiettyinä kausina. Hedelmiä käytetään salaateissa, välipaloina ja jälkiruokana joko tuoreena tai tarjottavasta ruokalajista riippuen säilykkeenä tai pakasteena.
  • Marjat: Kotimaisia marjoja on saatavilla tiettyinä aikoina tuoreena ja muulloin pakasteina. Marjoja tarjotaan sellaisenaan tai niistä valmistetaan välipaloja tai jälkiruokia.
  • Tuoreet kasvikset, vihannekset ja juurekset: Tuoreet kasvikset, vihannekset ja juurekset hankitaan mahdollisuuksien mukaan ensin lähialueelta ja kotimaasta. Se, kuinka pitkälle kotimaisia tuotteita on saatavilla, vaihtelee vuosittain riippuen kunkin vuoden sadon onnistumisesta. Talviaikana kotimaisten tuoretuotteiden valikoima supistuu.
  • Kasvis- ja vihannespakasteet: Pakasteiden osalta olisi mahdollista siirtyä kotimaista alkuperää oleviin tuotteisiin. Kasvi- ja vihannespakasteita käytetään yksittäisinä tuotteina tai valmiina sekoituksina. (Kulutusmäärästä on tällä hetkellä kotimaista alkuperää noin 45 %.)
  • Riisi ja pasta: Riisi voidaan korvata perunalla/kasviksilla, ja esimerkiksi karjalanpiirakoita olisi mahdollista korvata perunapiirakalla. Myös pasta-tuotteita löytyy kotimaisina, ja ohran käyttöä voitaisiin lisätä.
  • Liha ja kala: Lihan ja kalan osalta voitaisiin siirtyä kotimaisiin raaka-aineisiin. Kotimaisia tuotteita on tarjolla aina tilanteen/vuodenaikojen mukaan.

Kaupungin edustustilaisuuksien, seminaarien ja yleisötilaisuuksien tarjoilut tilataan valtaosin kaupungintalon henkilöstöravintolassa toimivalta yritykseltä, jonka käyttämien tuotteiden kotimaisuusaste on tällä hetkellä noin 60 prosenttia. Saadun selvityksen mukaan siirtymä käyttämään täysin kotimaisia raaka-aineita supistaisi ja yksipuolistaisi tarjoiluja etenkin talvikautena, jolloin mm. hedelmät jäisivät menuista lähes täysin pois ja tuoretuotteiden valikoima supistuisi. Kaupungin edustustilaisuuksien, seminaarien ja yleisötilaisuuksien tarjoilujen raaka-aineiden kotimaisuusaste voidaan nostaa n. 75 prosenttiin, mikä yhtäältä lisää kotimaisten raaka-aineiden käyttöä, mutta toisaalta mahdollistaa sen, että etenkin talvikautena valikoima ei supistu yksipuoliseksi. Siirtymä vaikuttaa osaltaan tarjoilujen hintaan, mikä huomioidaan vuoden 2023 talousarviota laadittaessa.

Lisätietoja: yhteyspäällikkö Anne Käki, puh. 020 615 8173, anne.kaki(at)kouvola.fi ja johdon assistentti Siru Huuhilo, puh. 020 615 4709, siru.huuhilo(at)kouvola.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää antaa valtuustoaloitteeseen yllä olevan vastauksen.

Kaupunginhallituksen ehdotus kaupunginvaltuustolle:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä valtuustoaloitteeseen saadun vastauksen tiedoksi ja toteaa lisäksi, ettei aloite anna aihetta muihin kuin vastauksessa mainittuihin toimenpiteisiin ja että valtuustoaloite on käsitelty loppuun.

Kaupunginhallituksen päätös:

Kaupunginhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.

____________

 

Kaupunginvaltuusto 19.09.2022 § 102

   

Kaupunginhallituksen ehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä valtuustoaloitteeseen saadun vas-tauksen tiedoksi ja toteaa lisäksi, ettei aloite anna aihetta muihin kuin vastauksessa mainittuihin toimenpiteisiin ja että valtuustoaloite on käsitelty loppuun.

Asian käsittely:

Puheenvuoron käytti valtuutettu Mia Ylä-Outinen.

Kaupunginvaltuuston päätös:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi päätösehdotuksen.

____________