Dynasty tietopalvelu Haku RSS Kouvolan kaupunki

RSS-linkki

Kokousasiat:
http://ep10.kouvola.fi:80/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetingitems&show=30

Kokoukset:
http://ep10.kouvola.fi:80/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetings&show=30

Kaupunginhallitus
Pöytäkirja 12.09.2022/Pykälä 247


Vastaus valtuustoaloitteeseen oma elintarviketeollisuuden strategia Kouvolaan

449/00.05.00/2022

 

Kaupunginvaltuusto 14.02.2022 § 21

 

 

Puheenjohtaja Paula Werning esitteli valtuutettujen Jenny Hasun, Liisa Varjolan, Markku Pakkasen, Janne Wallin ja Laila Uljaan jättämän seuraavan valtuustoaloitteen:

"Elintarviketeollisuus on kasvava toimiala niin Kouvolassa, kuin muuallakin Suomessa. Kaupunki on edelläkävijän lailla panostanut aikaisemmin omiin vahvuuksiinsa ja niin sen pitää tehdä nytkin. Elintarviketeollisuus kasvaa ja kehittyy jatkuvasti.

Tämän vuoksi kaupungin on tehtävä oma elintarviketeollisuuden strategia. Se tähtää poistamaan mahdollisia erilaisia esteitä, joita alan kasvun tiellä on mm. lnfraan liittyvät {vesirakentaminen, kaavoitus) ja helpottamaan lupakäytäntöjä. Siinä pureudutaan myös koulutus kysymyksiin ja katsotaan alan toimijoiden kanssa yhdessä, millaista koulutustarvetta alueelle on. Strategian valmistelussa ollaan yhteydessä Finnveraan, Business Finlandiin ja valtionsijoitusyhtiö TESl:n ja heidän kanssaan katsotaan alueen kehittämistarpeita laajalla rintamalla. Fokuksena on koko elintarviketeollisuuden arvoketjun kehittäminen, aina alkutuottajasta lopputuotteeseen.

Kouvolan Keskusta edellyttää, että kaupunki alkaa valmistelemaan elintarviketeollisuuden strategiaa."

Kaupunginvaltuuston päätös:

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen val-misteltavaksi.

___________

 

Kaupunginhallitus 12.09.2022 § 247

   

Valmistelija: apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell, puh. 020 615 9333, tuukka.forsell(at)kouvola.fi

Kouvolan kaupungilla on valmisteltu kaupunkistrategiaa kuluvan vuoden aikana. Jo viime valtuustokaudella päätettiin, että kaupungissa on vain yksi kaupunkitasoinen strategia-asiakirja ja tämän lisäksi voidaan laatia erillisiä toimenpideohjelmia, suunnitelmia ja linjauksia. Elintarvikepuolen kehittäminen näkyy juuri uudistuvassa kaupunkistrategiassakin kehittämisalueena.

Tämän lisäksi kaupungin edunvalvontasuunnitelma huomioi elintarvikesektorin kehittämisen. Kaupungin edunvalvontasuunnitemassa on nostettu elintarvikealan arvoketjujen osalta seuraavia toimenpiteitä asian edistämiseksi:

- Toimintaympäristön seuranta ja arviointi

- Vaikuttaminen eri foorumeilla (lausunnot ja kannanotot, vaikuttajatapaamiset)

- Julkinen keskustelu ja viestintä

- Suorat kontaktit TKI-toimijoihin ja oppilaitoksiin

- Vaikutetaan reseptiikkaan ja hankintoihin niin, että entistä suurempi osuus raaka-ainehankinnoista kohdentuu paikallisille tuottajille.

Kouvola on maatilojen määrältään Suomen suurin ja tilojen kokonaistu-loiltaan Suomen 6. suurin kunta. Tilojen määrä vähenee, mutta tilakoko kasvaa. Maatiloja kehitetään myös erikoistumalla ja monialaistumalla. Huomionarvioista on myös, että Kymenlaakso on vahvaa luomuviljan tuotantoaluetta ja luomutilat ovat suurempia kuin Suomessa keskimäärin. Kouvolassa luomuviljelyn osuus on jopa 22 % peltopinta-alasta.

Elintarviketeollisuus Kouvolassa vuonna 2019 Tilastokeskuksen mukaan näyttää seuraavalta: Yhteensä 36 toimipaikkaa, henkilöstömäärä 542 henkilöä, liikevaihto 164,6 miljoonaa euroa. 

Kymenlaaksossa on jo nyt merkittävää elintarvikkeiden jalostusta, ja alalla on edellytyksiä kasvaa edelleen ja muodostaa valtakunnallisestikin merkittävä klusteri. Elintarvikkeiden valmistuksen nykytilasta ei kuitenkaan ole ajantasaista tietoa. Alan koko arvoketjun täyden potentiaalin tunnistamiseksi ja tarvittavien jatkotoimenpiteiden määrittelemiseksi on tarpeen selvittää yhteistyössä toimijoiden kanssa sekä nykytilanne, että keskeiset mahdollisuudet.

Kouvola Innovation Oy on tunnistanut elintarviketeollisuuden merkityksen ja laatii parhaillaan elintarvikesektorin potentiaaliselvitystä, joka voidaan jalostaa elintarvikesektorin kehittämissuunnitelmaksi. Kinno on saanut selvityksen tekemiseen EU -rahoitusta. Selvityksen päätavoitteena on elintarvikealan koko arvoketjun ja ekosysteemin - alkutuotannosta kansainväliseen vientitoimintaan mahdollisuuksien tunnistaminen ja suunnitelmallinen vahvistaminen. Tavoitteena on synnyttää vahva elintarviketeollisuuden klusteri itäiseen Suomeen. Selvitystä tehtäessä hyödynnetään laajasti useiden eri organisaatioiden osaamista ja verkostoja kuten valtuustoaloitteessakin nostetaan esille.

Kouvola Innovation Oy:n tekemän selvityksen ja kehittämistoimenpiteiden lisäksi kaupunki aloittaa maaseutupoliittisten linjausten laadinnan kuluvan syksyn aikana.  Linjauksissa tarkastellaan alkutuotannon jalostusketjua elintarviketuotantoon asti. Strategiayksikön mukaan nämä asiakirjat ja selvitykset vastaavat hyvin aloitteessa vaaditun elintarviketeollisuuden strategian asemaa.

Lisätietoja: apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell, puh. 020 615 9333, tuukka.forsell(at)kouvola.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää antaa valtuustoaloitteeseen yllä olevan vastauksen

Kaupunginhallituksen ehdotus kaupunginvaltuustolle:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä valtuustoaloitteeseen saadun vastauksen tiedoksi ja toteaa lisäksi, ettei aloite anna aihetta muihin kuin vastauksessa mainittuihin toimenpiteisiin ja että valtuustoaloite on käsitelty loppuun.

Kaupunginhallituksen päätös:

Kaupunginhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.

____________